The real innovation of Patch22’s building is its CLT and glulam hybrid zero energy structure, with hollow concrete-and-steel floors that allow for flexibility in programming. Patch22’s concept—a 58,000-square-foot, net-zero energy building composed of a row of townhouses that culminates in a 100-foot-tall tower—was selected for this waterfront site in North Amsterdam, scoring an 8.9 out of 10 on the city’s sustainability evaluation. Earning points were the project’s proposed solar panels, greywater recycling system, and a heating system that uses pellet stoves fueled by a timber byproduct.

On its exterior, Patch22’s broad-faced tower is defined by its skewed floor plates and exposed timber trusses, which visually reinforce the building’s horizontality. Despite appearances, the tower’s primary structure is purely rectangular, a skeleton of timber columns and beams that join at right angles. The projected corner, or “twist” from floor, to floor is achieved by sequentially extending the building’s massive transverse floor beams—measuring 1.5 feet wide, 2.6 feet deep, and approximately 30 feet long—a foot further than its neighbour. The reverse happens on the building’s opposite face, creating a parallelogram in plan.

Read more

More information on CLT and glulam in the RIBA accredited Building with Wood CPD module. (You can look at it section by section).